A fost casa noastra de dupa serviciu. Cea mai mare parte a zilei ne-o petreceam la munca, apoi poate ieseam cu prietenii sau familia in oras, sau ne ocupam timpul cu sport. Pe scurt, nu prea petreceam timp in locuinta, in afara de odihna.
Pandemia noului coronavirus ne-a adus, brusc, intr-o noua realitate. Acasa lucram, socializam, faceam sport, gateam pentru familie si, am observat ca e timpul pentru schimbari. Locuinta necesita modificari fie de amenajare sau adaugare de noi functiuni, ori ca era vorba de dimensiune sau compartimentare.
Si astfel in amenajarile interioare se face trecerea de la minimalism la maximalism, la confort, functionalitate si durabilitate.
Ce inseamna confortul in amenajarea interioara?
Mai putine tonuri albe si mai multe tonuri calde, inspirate din natura. Culoarea gri mai este folosita, insa nu asa intens ca in 2020. Culoarea albastra devine mai intunecata (bleumarin) sau e folosita ca accent.
Mobilierul are rolul de a ne face sa ne simtim mai bine, de a crea o oaza de wellness.
Ce inseamna functionalitate in amenajarea interioara?
Fiecare camera este regandita pentru a gasi modalitatea optima de utilizare, iar piesele de mobilier sunt foarte bine proiectate pentru a ne servi in cel mai bun mod. Asadar, nu mai exista piese de mobilier doar pentru afisarea statusului.
Spatii integrate de locuit
Conceptul de “open space”, atat de popular de cativa ani, ne insoteste in continuare. Abilitatea de a ne deplasa liber intre diferite zone ale casei devine astazi chiar necesara. Cu alte cuvinte, avem acum un living sau o sufragerie ce include bucataria, sau o bucatarie cu spatiu confortabil de sezut, denumita “living kitchen” (bucatarie locuibila).
Despre optimizarea spatiului puteti citi in articolul despre nisele din bucatarie si in cel despre utilizarea usilor pliante si culisante.
Birou si living
Acum, ca stam mai mult acasa si poate si lucram de acasa, avem nevoie de spatii multifunctionale, care integreaza munca cu relaxarea. Daca nu avem un spatiu separat pentru birou, atunci am putea transforma un colt din bucatarie sau living, sau organizam un birou intr-un dulap. Mai multe exemple gasiti in articolul Home Office – cum amenajam biroul acasa.
Sportul si locuinta
Covid a "inchis" salile de sport si piscinele, astfel ca transformam locuintele si in sala de sport. O multime de echipamente sunt acum mai mici si pliabile si pot fi asezate in coltul unei camere sau pliate intr-un dulap.
Mobilier inteligent
Pe langa intoarcerea la natura, la confort, tehnologia este astazi cea care ne insoteste la fiecare pas.
Adaptat la noul consumator, mobilierul cu functii digitale sau automate este o tendinta viitoare. Stilul de viata al oamenilor va fi evaluat prin tehnologie. Gasiti bineinteles si in gama de produse Schachermayer o multitudine de optiuni pentru transformarea casei in “smart home”. Va invitam sa rasfoiti produsele din gama de design si tehnica luminii, cele care completeaza atmosfera intr-o incapere.
Ce inseamna durabilitate in amenajarea interioara?
Durabilitatea va continua sa fie mai importanta si vom vedea o crestere a utilizarii materialelor exterioare in interiorul casei. Astfel, devin expresii si cuvinte cheie: bioplastic, materiale refolosite si piese cu impact redus asupra mediului.
Elemente naturale de utilizat in amenajarea interioara:
- sticla, atat in mobilier, cat si in pereti interiori si pe fatada. Vezi articolul despre pereti de sticla la dus.
- alama, nichelul lucios si argintiu, mix de metale si elemente calde
- materiale organice
- lemn deschis la culoare
- placarea peretilor cu pluta
- elemente din natura in interior
- diferite nuante de verde
Va invitam sa descoperiti in catalogul web produsele pentru o amenajare inspirata, confortabila si functionala.
(Autor: Loredana Cristea, )